Şal ve Eşarp Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şal ve Eşarp Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şal ve eşarp tesettürlü kadınların olmazsa olmaz parçalarıdır. Her kombinin tamamlayıcısı olarak dikkat çeken bu iki parça, doğru seçildiğinde kombini bir adım öteye taşır. Temelinde bu iki ürün aynı işlevi görse de estetik açıdan kullanım amaçları birbirinden farklıdır. Sportif, şık ve modern kombinler şal modelleri ile tamamlanırken; klasik ve şık kombinler eşarp modelleri ile bütünleşir. O nedenle yapılan tarza ve kombine göre şal veya eşarp seçimi yapmak mühim olur. Bu noktada ise, akıllara “şal ve eşarp arasındaki farklar nedir” sorusu gelir. Peki, şal ve eşarp arasındaki farklar nelerdir?

Şalın Özellikleri 

Günümüz modasını en iyi şekilde yansıtan aksesuarların başında şal gelir. Spor, klasik ve modern kıyafetleri tamamlamayı başaran bu parça, kadınların vazgeçilmezi olur. Pamuklu, natürel ve penye gibi şal modelleri gündelik yaşamın olmazsa olmazı olurken; ipek şal, Medine ipeği şal ve piliseli şal modelleri özel gün veya ofis yaşamının vazgeçilmez unsuru olur. Bunun yanı sıra şallar yapı, uzunluk ve form olarak da farklıdır. Şalın özellikleri aşağıdaki gibidir: 

  • Şal boyut olarak uzun bir yapıya sahiptir. Bu sayede başı kapatmakla beraber vücudun bazı bölümlerine süs olarak da inebilir. 
  • Şal, tesettürlü hanımlar tarafından örtü olarak tercih edilebileceği gibi, kış aylarında soğuktan korunmak amacıyla işlevsel olarak da kullanılabilir. 
  • Şal uzun yapısından ötürü birçok modeli yapabilmeye olanak tanır. İsteyenler arkadan bağlayarak tercih edebilirken isteyenler açık veya farklı şekillerde kullanabilir. 
  • Şal modelleri ipek şal, cazz şal, bürümcük şal, pamuklu şal, natürel şal, pilise şal ve Medine ipeği şal gibi daha pek çok kumaştan elde edilir. 
  • Pamuk ve yünden yapılan şal modelleri gündelik yaşamda kullanılan kıyafetleri tamamlama konusunda rol üstlenir. İpek, pilise vb. gösterişli kumaşlardan elde edilen şal modelleri ise, klasik ve şık kıyafetleri tamamlar. 
  • Şal, eşarp modellerine nazaran hem dikdörtgen hem de uzun yapıda olduğundan vücudun büyük bir bölümünü kaplar. Bu durum da şal ve eşarp arasındaki farklar konusuna bir örnek olur. 
  • Birbirinden şık ve iddialı tasarımlara sahip olan şal modelleri günümüz modasını yansıtır. 
  • Şal modelleri her şekli kolayca aldığından dolayı pratik kullanım sunar. 
  • Şalların özelliklerinden biri de her tarza, zevke ve ten rengine hitap eden bir ürün olması olur. Ayrıca kullanıcıyı olduğundan daha genç ve modern görünüme ulaştırır. 

Söz konusu maddeler göz önünde bulundurulduğunda şalların hem pratik hem de konforlu bir kullanım sunduğu anlaşılabilir. Bundan dolayı tesettürlü hanımlara dolaplarında her renk ve her kumaştan bir şal modeline yer vermeleri önerilir. 

Eşarbın Özellikleri 

Tesettürlü hanımların dolaplarının vazgeçilmez aksesuarlarından olan eşarp, daha çok şık kombinleri tamamlama konusunda görev üstlenir. Düğün, nişan, söz, doğum günü gibi özel günlerde oluşturulan kombinler uygun seçilen eşarp modeli ile tamamlanır. İpek eşarp, piliseli eşarp ve pamuk eşarp gibi kategorilere ayrılan eşarp modelleri gündelik yaşamda da tercih edilebilir. Özellikle pamuklu ve piliseli eşarp modelleri gündelik yaşamda oluşturulan kombinlerin en güzel tamamlayıcısı olur. Şal ve eşarp arasındaki farklar nelerdir, sorusuna yanıt arayanlar öncelikle eşarbın özelliklerini öğrenebilir. Bunlar: 

  • Eşarp kare kesime sahip bir parçadır. Bundan dolayı eşarp bağlama yöntemleri son derece azdır. 
  • Eşarplar yetişkin kadınlar başta olmak üzere genç ve yaşlı kadınlara hitap eder. 
  • Eşarp modelleri genelde ağır ve ihtişamlı tasarımlara sahip olduğundan şık kıyafetlerde kullanılırlar. 
  • Eşarp modelleri başörtü haricinde fular gibi aksesuarların yerine de tercih edilebilir. 
  • Desenli ve renkli formdaki eşarp modelleri genç yaş grubuna hitap etmeyi başarır. 

Bahsi geçen özellikler neticesinde eşarp kullanım alanı ve tercih edilme sebebi rahat bir şekilde anlaşılabilir. Renk, tasarım, kumaş, desen ve tasarım olarak birbirinden farklı modellerde karşımıza çıkan eşarp modelleri, her kadının tarzını tamamlar. Hatta yaz ve kuş aylarına özel kumaşlarda üretilerek dört mevsim kullanma imkanı yaratır. Bu sayede şal ve eşarp arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olmuş olursunuz. 

Şal ve Eşarp Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şalın özellikleri ve eşarbın özellikleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şal ve eşarp arasındaki farklara bakabiliriz. Tasarım, desen, kumaş ve renk başta olmak üzere kullanım amacı bakımından da birbirinden ayrılan iki ürün arasındaki fark şunlardır: 

Şal hem aksesuar hem de örtü olarak kullanılan bir üründür. yani tesettürlü hanımlar tarafından örtü olarak tercih edilen ürün, açık hanımlar tarafından omuz bölgesinde aksesuar olarak kullanılır. 

Şal vücudun üst bölümünü örtme ve üşümeye karşı her daim koruma görevi üstlenen bir giysi olarak erkekler tarafından da tercih edilir. Ancak eşarplar yalnızca kadınlar tarafından kullanılan bir aksesuardır. Tesettürlü hanımlar başında örtü olarak tercih ederken, açık hanımlar fular olarak kullanırlar. 

Şal modelleri genelde pamuk ve yün içerikli kumaşlardan elde edilir. Bu sayede ise, kombinleri tamamlamak ya da namaz esnasında dini kurallar gereği kullanmak amacıyla tercih edilir. Eşarp ise yalnızca başı kapatmak amacıyla kadınlar tarafından tercih edilir. 

Eşarp modelleri tesettürlü hanımların başın vücudunu ve üstünü örtmek amacıyla kullandığı ürün olsa da bugün kadınlar tarafından moda olarak da kullanılıyor. Yumuşak ve ince kumaş yapısı ile şık kombinleri tamamlama konusunda rol oynar. 

Eşarp modelleri küçük ve kare boyutları ile yalnızca tercih edilen bölümü kaplar. Yani tesettürlü hanımlar tarafından başörtüsü, açık hanımlar tarafından da bandana olarak kullanılabilir. Böylece şal ve eşarp arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olunmuş olur. 

Şal ve Eşarp Kullanımı 

Tesettür giyimin vazgeçilmez tamamlayıcılarından olan şal ve eşarplar, her kadının dolabında mutlaka yer alır. Söz konusu ürünler klasik kombinlerden modern kombinlere, sportif kombinlerden şık kombinlere kadar pek çok kombin türünü tamamlamayı başarırlar. Pamuklu şal, pamuklu eşarp, piliseli şal, ipek eşarp, Medine ipeği şal, piliseli eşarp gibi daha pek çok kumaş cinsinden elde edilen şarp ve eşarp vardır. Bu durum ise, her kadının beklentisini ve ihtiyaçlarını karşılayarak eşsiz kombinler oluşturabilmesine olanak tanır. 

Şal kullanımı, kadınları olduğundan daha genç ve modern görünüme ulaştırır. Şık ve ihtişamlı kıyafetleri tamamlamanın dışında sportif kıyafetleri de tamamlayarak oldukça farklı bir görünüm sağlar. Eşarp kullanımı ise, kadınların kombinine her daim hava ve ağırlık katar. Daha çok şık ve gösterişli kıyafetlerde kullanılsa da sportif kombinlerde tercih edildiği de olur. Tek renk ve desenli olarak kategorilere ayrılan eşarpların farklı kumaşlardan elde edilen modelleri vardır. 

Şal kullanımında bağlama stilleri epey fazladır. Yani hanımlar yaşına ve zevkine uygun bağlama şekli seçerek, şalı o modele uyarlayabilir. Ancak eşarp kullanımı için aynı durumdan söz edilemez. Kara ve küçük boyutta olan eşarp modelleri genelde aynı tarzda kombinlenir. O nedenle eşarp her yüz tipine hitap etmediğinden kullanım alanı kısıtlıdır. Ancak kaliteli ve gösterişli eşarp kullanımı kadınların kombinini bir adım öteye taşıma konusunda bir numaradır. Her iki parça da kombinlerin tamamlayıcısı olarak görev alır ve kullanıcısına estetik bir görünüm katar. 

Bir önceki yazımıza https://www.modaala.com/blog/icerik/vucut-tipine-gore-kaban-secimi linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: tesettür giyim
Aralık 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR